4 manieren om je zwembad te verwarmen

Op een warme zomermiddag kan het heerlijk zijn om in een lekker koel zwembad te springen om aan de hitte te ontsnappen, maar op andere momenten kan het water al snel koud aanvoelen. Het liefst wil je dat het water in je zwembad lekker warm is, zodat je er uren in kunt doorbrengen. Bij kleine zwembadjes is een paar uur zonneschijn op het zwembadwater al genoeg om het op te warmen. Bij grotere zwembaden gaat dit wat moeilijker. Gelukkig zijn er verschillende manieren om ervoor te zorgen dat jouw zwembadwater een aangename temperatuur krijgt en houdt. We hebben er 4 voor je op een rijtje gezet.

1. Sluit een warmtepomp aan op je zwembad

Een warmtepomp is een energiezuinige en effectieve manier om het water van jouw zwembad te verwarmen. Het is tevens de meestgebruikte manier om een zwembad te verwarmen. Voor het gebruik van een warmtepomp heb je ook een zwembadpomp (filterpomp) nodig. Je plaatst de warmtepomp tussen de filterpomp en het zwembad in. De filterpomp filtert het zwembadwater en pompt deze door naar de warmtepomp, waar het water wordt verwarmd en vervolgens weer terug het zwembad wordt ingepompt. Je kunt de temperatuur van de warmtepompen eenvoudig instellen tot wel 27 graden Celsius. Komt de watertemperatuur 1°C onder de ingestelde temperatuur dan gaat de pomp uit zichzelf weer aan (mits de filterpomp aanstaat) om het water opnieuw te verwarmen.

2. Opwarmen met Solarbollen

Je kunt er ook voor kiezen om jouw zwembad te verwarmen met behulp van zonne-energie. Milieuvriendelijk en kostenbesparend. Een van de manieren om het zwembadwater op te warmen op basis van zonne-energie is met een Solar Bol. Je plaatst de Solar Bol tussen de filterpomp en de retourleiding naar het zwembad. Wanneer de zon schijnt op de Solar Bol absorbeert deze de hitte en geeft deze door aan het zwembadwater, wat vervolgens terug in het zwembad wordt gepompt. Het nadeel van het opwarmen van een zwembad op basis van zonne-energie is dat de opwarming minder snel gaat als bij opwarming met behulp van een warmtepomp. Met een Solar Bol kun je het water per dag met zo’n 3°C per dag opwarmen. Voor beter resultaat is het echter ook mogelijk om meerdere Solar Bollen aan elkaar te koppelen.

3. Gebruik Solarmatten of Solar Connectors

Een andere manier om jouw zwembad op te warmen is met behulp van Solarmatten of Solar collectors. De Solarmatten en Solar Collectors werken op dezelfde manier als de Solarbol. Je legt ze neer en sluit ze aan tussen het zwembad en de zwembadpomp. Vervolgens wordt de warmte van de zon geabsorbeerd, doorgegeven aan het zwembadwater en terug het zwembad ingepompt. De Solar Collectors nemen minder ruimte in dan de Solarmatten en kun je bijvoorbeeld ook op het dak van je schuur of tuinhuis monteren. Net als de Solar Bollen kun je meerdere van de Solarmatten en Solar Collectors achter elkaar plaatsen voor een beter resultaat. Je kunt op deze manier het zwembadwater met zo’n 3 tot 5 graden per dag verwarmen. Het uiteindelijke resultaat is echter ook afhankelijk van andere factoren zoals de zonkracht, de locatie van de Solar collector, de begintemperatuur van het water en de buitentemperatuur.

4. Bedek het zwembad met een Solar afdekzeil

Als je het zwembad hebt verwarmd met bijvoorbeeld een van de hiervoor genoemde producten dan heb je het liefst dat deze warmte zo lang mogelijk vastgehouden wordt. Op deze manier hoef je het zwembadwater ook minder vaak op te warmen, wat uiteindelijk energie en kosten scheelt. Een Solar afdekzeil is een multifunctioneel product dat op een slimme manier gebruikt maakt van de warmte van de zon. Dit speciale afdekzeil is namelijk gemaakt van noppenfolie die de warmte van de zon opvangt en doorgeeft aan het water. Verder houdt dit afdekzeil ook de warmte van het water vast zodat je zwembad minder snel afkoelt. Je kunt op deze manier extra lang genieten van lekker warm zwembadwater. Bovendien zorgt het Solar afdekzeil er ook voor dat er geen vuil in het zwembad terechtkomt.

Vind de juiste manier om jouw zwembad op te warmen

Zoals je ziet zijn er verschillende manieren om jouw zwembad op te warmen. Elke manier heeft zijn voor- en nadelen. Met een warmtepomp kun je bijvoorbeeld erg snel jouw zwembad opwarmen, echter ligt de aanschafwaarde van een warmtepomp hoger dan wanneer je producten op basis van zonne-energie gebruikt om jouw zwembad op te warmen. Aan de andere kant is opwarming met zonne-energie in de meeste gevallen voordeliger, maar duurt het opwarmen langer. Ook ligt de temperatuur waarmee je het water kunt verwarmen lager dan bij een warmtepomp. Daarnaast hangt het resultaat van opwarming op basis van zonne-energie af van factoren zoals de capaciteit van jouw zwembad, de zonkracht en de locatie van de producten. Wat de beste manier is om het zwembad te verwarmen verschil dus per geval. Wij adviseren je graag over de mogelijkheden.