5 Tips voor een schoon zwembad

Niemand zwemt graag in een vies zwembad. Dit is niet alleen smerig maar het is ook slecht voor de gezondheid. Daarom is het erg belangrijk om zowel je zwembad als het zwembadwater schoon te houden. In dit artikel geven wij je 5 tips waarmee je eenvoudig je zwembad kunt onderhouden en zo de hele zomer kunt genieten van een schoon zwembad.

Tip 1: gebruik een afdekzeil

Als je zwembad in de tuin staat bestaat er altijd een kans dat er bladeren, insecten en ander vuil in terechtkomt. Om dit tegen te gaan kun je zodra het zwembad niet gebruikt wordt er een afdekzeil op plaatsen.

De speciale Solar afdekzeilen hebben een extra voordeel. Ze houden namelijk niet alleen het zwembadwater schoon, maar helpen ook om het zwembadwater warm te houden. De Solar afdekzeilen hebben namelijk een noppenfolie, die de warmte van de zon opneemt en dit doorgeeft aan het zwembadwater.

tip 2: Desinfecteer het water met chloor of zwembadzout

Slechte kwaliteit zwembadwater kan ervoor zorgen dat er algen in je zwembad gaan groeien, iets wat je natuurlijk niet wilt. Met behulp van chloor kun je de bacteriën in het zwembad doden. Je kunt chloor op verschillende manieren gebruiken in je zwembad, je kunt namelijk gebruik maken van chloortabletten of van chloorgranulaat.

Chloortabletten gebruik je in combinatie met een chloordrijver, hiermee wordt er gelijkmatig chloor verdeeld over het zwembadwater. Chloorgranulaat gebruik je als zogenaamde shockbehandeling of voor regelmatig onderhoud. Chloorgranulaat moet eerst opgelost worden in een apart teiltje met water voordat het aan het zwembadwater wordt toegevoegd.

Om het chloor goed te laten werken is een goed pH gehalte essentieel. Met behulp van een pH meter of pH teststrips kun je de pH waarde van het zwembadwater controleren. Bij een te hoge pH waarde wordt het zwembadwater niet goed gedesinfecteerd, bij een te lage pH waarde ontstaat de kans op gezondheidsklachten. Een pH meter is dus een must bij het gebruik van chloor.

Met een chloorpakket weet je zeker dat je alle benodigdheden hebt om je zwembadwater te desinfecteren. Het starterspakket bevat namelijk:

  • Chloortabletten
  • pH-Min om de pH-waarde goed te krijgen
  • Chloordrijver om de chloor gelijkmatig over het water te verspreiden
  • Teststrips om het pH en chloorgehalte van het zwembad te controleren
  • Informatiekaart over zwembadwaterbehandeling

Gebruik je liever geen chloor? Dan kun je er ook voor kiezen om je zwembad schoon te houden met een zoutwatersysteem. Het zwembadwater wordt dan gereinigd met zwembadzout in plaats van chloor. Groot voordeel hiervan is dat je het zwembadzout namelijk ruikt of proeft. Geen sterke chloorgeur meer dus.

Het zoutwatersysteem wordt achter de zwembadpomp aangesloten met de meegeleverde zwembadslangen. Vervolgens voeg je een kleine hoeveelheid zwembadzout toe aan het zwembad. Het zoutwatersysteem activeert het chloride (zout = natrium-chloride) waardoor het zwembadwater hygiënisch en vrij van algen blijft. Een unieke vervanger voor chloor waarbij je niet de nadelen ervaart van chloor.

tip 3: sluit je zwembad aan op een filterpomp

Heeft je zwembad een aansluiting voor een filterpomp? Dan raden wij je zeker aan om een filterpomp aan te sluiten op je zwembad. Een zwembadpomp filtert niet alleen het vuil uit het zwembadwater maar zorgt ook voor een goede watercirculatie waardoor je minder snel last zal hebben van bijvoorbeeld de vorming van algen.

We hebben 2 soorten zwembadpompen, cartridge zwembadpompen en zandfilterpompen. Een cartridge zwembadpomp filtert het water met behulp van cartridges die ongeveer elke 2 weken vervangen moeten worden. Zandfilter zwembadpompen filteren zuiverder dan cartridge zwembadpompen, al het vuil dat groter is dan een zandkorrel wordt gefilterd met behulp van filterzand of glasparels.

tip 4: plaats een voetenbad bij het zwembad

Misschien wel de meest eenvoudige tip die kan bijdragen aan een schoon zwembad: zet een voetenbad bij het zwembad. Als je rondloopt in de tuin dan blijft er zand, gras en ander vuil aan je voeten plakken, wat in het zwembad achterblijft als je erin stapt. Als je een voetenbad met water bij je zwembad legt dan kun je voordat je in het zwembad stapt eerst even het vuil van je voeten spoelen. Simpel maar effectief!

tip 5: maak gebruik van schoonmaakaccessoires

Uiteindelijk zal je zwembad altijd schoongemaakt moeten worden, ook als je alle bovengenoemde tips volgt. Het schoonmaken van je zwembad is echter vrij eenvoudig met onze producten voor zwembadreiniging. Zo kun je ronddrijvend vuil zoals bladeren snel uit het zwembad vissen met een schepnet. Ook hebben we sponzen die vetten en oliën uit het water absorberen. Daarnaast hebben we diverse borstels en zwembadstofzuigers waarmee je het zwembad eenvoudig kunt schoonmaken.