Welke filterpomp moet ik kiezen voor mijn zwembad?

Een filterpomp is onmisbaar als je het hele zwemseizoen wilt genieten van schoon en helder zwembadwater. De pomp haalt vuil uit het water en pomp het gefilterde water terug in het zwembad in. Behalve het filteren van water zorgt een filterpomp ook voor een goede watercirculatie, hierdoor heb je bijvoorbeeld minder snel last van algen (groene aanslag) in je zwembad. Er zijn echter veel verschillende filterpompen. Wil je weten welke filterpomp geschikt is voor jouw zwembad? Lees dan zeker verder!

Welke pompcapaciteit heb je nodig voor jouw zwembad?

Welke filterpomp past bij jouw zwembad is afhankelijk van de capaciteit van je zwembad, met andere woorden: hoeveel water er in je zwembad kan. Hoe groter je zwembad, hoe sterker de filterpomp moet zijn om het water te kunnen rondpompen en te filteren. In de regel moet een filterpomp het zwembad binnen 4 uur volledig gefilterd kunnen hebben. Voor de juiste pompcapaciteit kun je dus de capaciteit van je zwembad delen door 4. Als jouw zwembad dus bijvoorbeeld een capaciteit heeft van 8.000 liter dan moet jouw filterpomp een minimale capaciteit hebben van 8.000/4=2000 liter per uur. De pompcapaciteit wordt altijd uitgedrukt in liters per uur.

Kies je voor een cartridge filterpomp of zandfilterpomp?

De volgende stap is voor jou om te bepalen of je kiest voor een cartridge filterpomp of een zandfilterpomp. Een cartridge filterpomp werkt met een zwembadfilter, dat eens in de twee weken vervangen moet worden. Dit type filterpomp is goedkoper in de aanschaf dan een zandfilterpomp. Een zandfilterpomp is duurder in de aanschaf maar met dit type pomp heb je de beste filtratie. Ook heb je minder onderhoud bij een zandfilterpomp. Zandfilterpompen filteren het water met filterzand of glasparels.