De meest voorkomende problemen met waterkwaliteit en hoe je deze oplost

De kwaliteit van het zwembadwater is van veel verschillende factoren afhankelijk, zoals de chloor- en pH-waarde maar ook het weer. Het kan het moeilijk zijn om de oorzaak van bepaalde problemen te achterhalen en te bedenken hoe je het probleem gaat oplossen. Daarom hebben wij de meest voorkomende problemen met betrekking tot waterkwaliteit voor je op een rijtje gezet en de bijbehorende oplossingen.

1. Het zwembadwater is groen

Je hebt last van groen zwembadwater met een vieze lucht, groene of zwarte plekken op de liner en de bodem is glibberig. Dit wordt veroorzaak door algen en betekent dat de pH en chloorwaarden van het zwembadwater aangepast moeten worden. Doe een extra chloorbehandeling (shockbehandeling) om de chloorwaarde weer op peil te krijgen en zorg ervoor dat de pH-waarde ook weer op peil komt. Reinig de bodem van het zwembad met bijvoorbeeld een zwembadstofzuiger of een zwembad schoonmaakborstel.

2. Het zwembadwater is van kleur veranderd na het toevoegen van chloor

Het water is blauw, groen of zwart gewoon bij de eerste chloorbehandeling. Dit wordt veroorzaakt door koper, ijzer of mangaan in het water, dat zich met de  chloor verbindt. Je kunt dit oplossen door het pH-gehalte op het juiste niveau te brengen en de filterpomp te laten draaien tot het water weer helder is. Heb je een cartridge filterpomp? Maak de filtercartridge dan regelmatig schoon of vervang deze regelmatig.

3. Het zwembadwater is troebel

Het zwembadwater is melkachtig of wolkachtig en niet helder. Dit wordt veroorzaakt door hard water als gevolg van een te lage pH-waarde of een te lage chloorgehalte. Je kunt dit oplossen door de pH en chloorwaarde aan te passen. De pH-waarde kun je verhogen met pH-plus en de chloorwaarde kun je verhogen door chloorgranulaat toe te voegen aan het zwembadwater.

4. Het waterniveau zakt telkens

Je merkt dat het waterniveau telkens lager is dan de dag ervoor. Dit kan komen door een scheur of gat in de wand van het zwembad of in een van de aangesloten slangen. Het kan ook zijn dat de afvoerdoppen los zitten. Je kunt dit oplossen door gaten of scheuren te repareren met een reparatiekit. Draai alle doppen goed vast met de hand.