Een shockbehandeling met chloor, hoe doe je dat?

Om ervoor te zorgen dat je altijd van schoon zwembadwater kunt genieten desinfecteer je het water met chloor. Chloor verwijdert algen, bacteriën en andere micro-organismen die te klein zijn om uit het water gefilterd te worden met een zwembadpomp. Je kunt chloor op verschillende manieren toevoegen aan het water. Chloortabletten lossen langzaam op in het water en geven zo een continue dosering chloor af, de tabletten stop je in een chloordrijver die ronddobbert op het wateroppervlak. Chloorgranulaat (of chloorpoeder) is een snel oplossend desinfectiemiddel die je kunt gebruiken als eerste dosering voor een nieuw zwembad, als continue dosering (om de dag) of als shockbehandeling als het zwembadwater ernstig uit balans is.

Wat is een shockbehandeling?

Een shockbehandeling met chloorgranulaat betekent dat je een extra dosis chloor toevoegt aan het water om het chloorgehalte op peil te krijgen. Dit doe je bijvoorbeeld als je je zwembad voor het eerst gebruikt, als de zwembad al even niet gebruikt is of als het chloorgehalte erg laag is door intensief gebruik. Chloorgranulaat dient onder andere voor:

  • Vernietiging van bacteriën en andere micro-organismen die resistent zijn geworden voor de gebruikelijke hoeveelheden chloor
  • Voorkomen van algengroei
  • Het vernietigen van ongewenste chlooraminen (veroorzakers van de chloorlucht en oogirritaties)

Hoe voer je een shockbehandeling uit?

Je gebruikt je zwembad voor het eerst of je hebt het water getest met chloor teststrips en je bent tot de conclusie gekomen dat je een shockbehandeling moet uitvoeren. Hoe ga je te werk?

1. Controleer de pH-waarde in het zwembadwater

Dit kun je doen met behulp van een testset. Voordat je chloor toevoegt aan het water is het belangrijk om de pH-waarde tussen de 7.2 en 7.6 te hebben. In Nederland is in de meeste gevallen de pH van het leidingwater rond de 7.8. Indien nodig, kun je pH-Min gebruiken om de pH te verlagen en pH-Plus gebruiken om de pH te verhogen.

2. Voeg het chloorgranulaat toe aan het water

Los de aanbevolen hoeveelheid chloorgranulaat op in een emmer met lauwwarm water voordat je het toevoegt aan het water. Doe eerst het water in de emmer en voeg dan het chloorgranulaat toe, niet andersom. Gebruik maximaal 250 gram granulaat per emmer per keer. Hoeveel chloor nodig is voor jouw zwembad hangt grotendeels af van de inhoud van het zwembad maar is ook afhankelijk van factoren zoals het weer en hoe intensief het zwembad wordt gebruikt. In het onderstaande schema vind je een doseerschema met richtlijnen.

3. Laat de zwembadpomp 24 uur draaien

Je kunt het beste de shockbehandeling uit te voeren in de avond na het zwemmen. Laat hierna de pomp 24 uur draaien. We raden je aan om het zwembad gedurende 12 uur na het uitvoeren van de shockbehandeling niet te gebruiken.

4. Controleer regelmatig het chloorgehalte

Als het chloorgehalte eenmaal op peil is (tussen de 2 en 5 ppm) kun je deze op peil houden met chloortabletten. Deze lossen langzaam op in het water en houden de chloorwaarde stabiel. We adviseren om tijdens het zwemseizoen het water 2 keer per week te controleren.