Hoe houd je je zwembadwater schoon? Onze beste tips

Na lang wachten is het dan eindelijk weer zo ver: het je zwembad mag weer opgezet en gevuld worden. Heerlijke zomermiddagen en avonden voor de boeg, hopelijk met veel momenten om het zwembad in te springen. Het liefst geniet je het hele zwemseizoen van schoon water in je zwembad, alleen is dit vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Wij hebben onze beste tips voor je op een rijtje gezet zodat je het hele seizoen kunt genieten van schoon zwembadwater.

Tip 1: Zet een voetenbad bij het zwembad

Onze eerste tip is simpel maar effectief: zet een voetenbad met wat water neer in de buurt van het zwembad. Buiten het zwembad loopt iedereen meestal op blote voeten rond in de tuin en stappen dan het zwembad in. Zand, gras en ander vuil blijft aan de voeten plakken en komt in het zwembad terecht op het moment dat je in het zwembad stapt. Met een voetenbad kun je dit voorkomen. Iedereen die in het zwembad wilt, stapt eerst in het voetenbad en stappen dan pas in het zwembad, op deze manier heeft iedereen zijn voeten afgespoeld en blijft het vuil in het voetenbad achter in plaats van in het zwembad.

Tip 2: Sluit een filterpomp aan op je zwembad

Een onmisbaar hulpmiddel voor een schoon zwembad is de filterpomp. Bij veel opblaaszwembad en opzetzwembaden wordt er standaard een filterpomp meegeleverd maar deze kun je ook los aanschaffen en aansluiten op je zwembad, mits deze daar de juiste aansluitingen voor heeft. De naam verklapt het al: een filterpomp zorgt ervoor dat het zwembadwater gefilterd wordt en terug het zwembad wordt ingepompt. Een ander voordeel van een filterpomp is dat deze zorgt voor een goede watercirculatie in het zwembad waardoor algen zich minder snel zullen hechten.

Je kunt kiezen tussen een cartridge filterpomp en een zandfilterpomp om aan te sluiten op je zwembad. Een cartridge filterpomp gebruikt cilindervormige cartridges om vuildeeltjes mee uit het water te filteren. Een zandfilterpomp gebruikt filterzand of glasparels en is daarom in staat om ook de fijnere vuildeeltjes uit het water te filteren. De zandfilterpomp filtreert dus beter maar daar staat tegenover dat de aanschafprijs van een zandfilterpomp hoger ligt dan die van een cartridge filterpomp.

Tip 3: Gebruik chloor om het water te desinfecteren

Om bacteriën, algen en andere micro-organismen uit het water te verwijderen is een filterpomp alleen niet genoeg, je zal het water regelmatig moeten desinfecteren. Chloor is hiervoor een meest gebruikte middel. Om het chloor goed te laten werken zal je voordat je het toevoegt aan het zwembadwater ervoor moeten zorgen dat het water de juiste pH-waarde heeft. De pH-waarde en chloorwaarde kun je meten met een teststrip of digitale meter.

Chloor heb je in poedervorm (chloorgranulaat) en in tabletten. Chloorgranulaat gebruik je om de chloorwaarde snel op peil te krijgen als je het zwembad voor het eerst gebruikt of een tijdje niet gebruikt hebt. Dit heet een shockbehandeling. Vervolgens kun je ook regelmatig kleine hoeveelheden chloorgranulaat gebruiken om de chloorwaarde weer op peil te krijgen. Chloorgranulaat voeg je niet direct toe aan het zwembadwater maar los je eerst op in een emmertje water. Na het toevoegen van chloorgranulaat aan het zwembadwater kan het zwembad enige tijd niet gebruikt worden.

Een eenvoudige manier om de chloorwaarde op peil te houden is door chloortabletten te gebruiken in combinatie met een chloordrijver. De tabletten lossen langzaam op in het water en geven zo continue chloor af aan het zwembadwater.

Tip 4: Gebruik een skimmer

Een skimmer is een perfecte aanvulling op je filterpomp. Waar je filterpomp het fijne vuil uit het water filtert, is een skimmer bedoeld om het grovere vuil uit het wateroppervlak te filteren zoals bladeren, takjes, gras en insecten. De skimmer bevestig je aan de rand van je zwembad en dient als een afzuigpunt. In de skimmer bevindt zich een mandje waar al het gefilterde vuil in terechtkomt. Het voordeel van een skimmer is dat al het drijvende vuil automatisch uit het water wordt gefilterd en je dit dus niet met een schepnetje hoeft te doen.

Tip 5: Maak het zwembad schoon met een zwembadstofzuiger

Om je zwembad schoon te houden zal je ook de bodem en de wanden zo nu en dan moeten reinigen. Dit kun je doen met speciale schoonmaakborstels en sponzen voor het zwembad. Bij grotere zwembaden kan dit een flink karwei zijn. We raden je dan ook aan om gebruik te maken van een zwembadstofzuiger. Je kunt kiezen voor een elektrische stofzuiger die je handmatig bedient en een zwembadrobot die geheel zelfstandig je zwembad schoonmaakt terwijl jij lekker in de tuin geniet van een drankje.

Tip 6: Dek het zwembad af als deze niet wordt gebruikt

Gebruik een afdekzeil om het zwembad mee af te dekken als deze niet gebruikt wordt. Op deze manier komen er geen bladeren, takken, insecten en ander viezigheid in het water terecht. Solar afdekzeilen hebben een extra voordeel: Deze afdekzeilen zijn voorzien van speciaal noppenfolie dat de warmte van de zon opvangt en doorgeeft aan het water. Hierdoor blijft het zwembadwater langer op temperatuur.